Al 14-lea caz de gripă A(H1N1) în Moldova

28 septembrie 2009
Testele de laborator efectuate pe parcursul zilei de 27 septembrie au confirmat prezenţa virusului gripal A(H1N1) la încă o persoană. Astfel, până în prezent medicii moldoveni au înregistrat 14 bolnavi de noul tip de gripă.

Se ştie că pacienta are 21 ani şi s-a întors la 24 septembrie la Chişinău, după o călătorie în Bulgaria. În aceiaşi zi femeia a solicitat asistenţa medicilor de la urgenţă şi a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” cu acuze de febră şi dureri de cap.

Pentru a preveni virusul gripal primele loturi de vaccin împotriva gripei pandemice vor fi distribuite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii la finele lunii octombrie odată cu răcirea vremii. De acestea vor beneficia în primul rând ţările afectate intens de acest virus. În prezent autorităţile poartă negocieri cu organismele internaţionale în vederea acordării unor credite pentru achiziţionarea vaccinului.

De vaccin vor beneficia în primul rând, ca şi în cazul gripei sezoniere, persoanele aflate în grupurile de risc, printre care medicii, poliţiştii, angajaţii vamali.

Virusul A(H1N1) afectează oamenii, cauzează îmbolnăviri similare cu obişnuita gripă sezonieră. Virusul se răspândeşte de la o persoană la alta prin tuse sau strănut. Uneori, oamenii se infectează prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contaminate şi atingerea ulterioară a gurii sau a nasului.

Simptomele gripei de tip nou sunt similare celei obişnuite - febră de peste 38 de grade, dureri de cap, febră musculară, oboseală, tuse uscată.

Ca măsură de prevenire medicii recomandă igienă strictă.

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

mdeee sa nu degenereze in ceva mai grav virusul asta.

Andrei Cebotari spunea...

ma tem si io de asta,deam ma spal tot corpul daca bate un vant neplacut!!!
Poate fi foarte grav!!!!Mai kurat ca zilele astea nu am fost toata viata:D

Dragoș Galbur spunea...

looool )) spalatu nu strica nimanui

Andrei Cebotari spunea...

cezi ka la mine deja devine un pik fobie,vad praf in jur si kaut gata cu ceva sa-l sterg sau de ma mazgalesk kit de putzin gata in baie:D
Nici de komo nu ma tem asa ca de gripa:D

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: