Extras din „ Basarabia, Tară de Pământ“, Geo Bogza.

21 septembrie 2009
“Voiajul în urma căruia am scris acest reportaj despre Basarabia, a fost făcut în primăvara anului 1934. Desigur, că de atunci, s-au mai schimbat multe din cele cuprinse în această carte. Ele vor rămâne, totuşi, ca un document a unor vremuri triste, pentru a căror completa dispariţie mai trebuie de liptat încă “.
… Semnul sub care se zbate viaţa în Basarabia e murdăria. Murdăria fertilă a pământurilor şi a pântecelor de femeie, murdăria noroaielor şi a apelor pline de nămol, murdăria şuvoaielor de sudoare, izvorând din trupurile oamenilor care se încordează şi se istovesc, şi atunci când trag brazda cu plugul, şi atunci când işi duc morţii la groapă.
…Pământ Basarabean, oceane de griu, dealuri pustii, întinderi nesfârşite de ape, care sunt tainele tale?
…E Basarabia o provincie blestemată, o ţară damnată, pe deasupra căreia în fiecare an, cu o regularitate astronomică de eclipsă şi de conjuncţie, trebuie să se abată câte unul din marile cataclisme ale lumii?
Reamintiţi-vă miliardele de lăcuste care s-au abătut în lanurile ei de grâu, reamintiţi-vă inundaţiile care i-au pustiit satele şi oraşele, reamintiţi-vă anii de secetă şi foamea care a bântuit-o, reamintiţi-vă incendiile care i-au prefăcut în cenuşă târgurile mizerabile, reamintiţi-vă tot ce aţi citit în ultimii ani despre Basarabia şi o să vedeţi că oraşele ei sunt oraşele sinuciderii, foamei şi mizeriei, că satele ei sunt satele celor mai mari, mai cumplite nenorociri. E ântr - adevăr Basarabia o ţară Blestemată? Oamenii ei, negri şi tăcuţi umblă din sat în sat, flămânzi, în căutarea unei fărmături de pâine? Şi mor caii în ogrăzi, fiindcă nu au trei fire de paie să le roadă? Iar acolo, pe fluvial răsăritean, care desparte cele două ţări, sânt nopţi pline de groază, de focuri de armă şi de ţipete omeneşti? Cât singe a curs, în ultimii 15 ani pe malurile calcaroase ale Nistrului? Sunt negustori de vieţi omeneşti, care ademenesc oamenii să treacă apa şi ducându-i într-un miez de pădure, îi omoară şi îi jefuiesc? E într-adevăr Basarabia o ţară blestemată, unde bântuie toate epidemiile, toate nenorocireile, cele mai mari crime şi mizerii umane?
P.S. Adevărul criptic?

1 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

cred ca aceasta intrebare contine si insusi raspunsul, e buna:

"E Basarabia o provincie blestemată, o ţară damnată, pe deasupra căreia în fiecare an, cu o regularitate astronomică de eclipsă şi de conjuncţie, trebuie să se abată câte unul din marile cataclisme ale lumii?"

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: