Antiromânismul în Moldova şi Transnistria de după 1991

29 noiembrie 2009

Articol preluat de UNIMEDIA

În Republica Moldova, antiromânismul s-a manifestat ca o reacţie împotriva mişcării unioniste, a unei părţi însemnate din clasa politică locală, susţinută de cea mai mare parte dintre minorităţile conlocuitoare, şi de toţi cei dintre Moldoveni care ar fi avut de pierdut în caz de biruinţă a mişcării unioniste. Principalul argument al antiromânismului în Republica Moldova este "moldovenismul", dezvoltat în URSS încă înainte de 1940 în cadrul Republicii Socialiste Sovietice Autonome Moldoveneşti din Ucraina, dar care caută în prezent să demonstreze întâietatea sa asupra conştiinţei naţionale şi asupra limbii româneşti, prin reinterpretarea a posteriori a identităţii locale medievale şi tradiţionale a voievodatului Moldovei.

După dezmembrarea URSS, mai multe reforme legislative au consolidat poziţia etnicilor români din Moldova, mai ales prin stabilirea limbii române ca limbă oficială. Relaţiile dintre guvernele Republicii Moldova şi României au fost la început foarte cordiale, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Când parlamentarii moldoveni au ales calea independenţei mai degrabă decât cea a unirii cu România, preşedintele Mircea Snegur a dezvoltat doctrina numită "Un popor, două state". Această doctrină afirma Republica Moldova ca "patrie a Moldovenilor Români, Ruşi, Ucraineni, Găgăuzi, Bulgari ş. a., toţi cetăţeni egali în drepturi şi toţi deopotrivă Moldoveni, fie că aparţin limbii, istoriei şi culturii poporului Român, Rus, Ucrainean, Găgăuz sau Bulgar".

După alegerile din 1996 însă, identitatea românească a populaţiei majoritare şi băşinaşă a început din nou să fie negată, articolele 12 şi 13 din noua Constituţie ulterior adoptată, afirmând ca în epoca sovietică, "diferenţa dintre limba română şi limba moldovenească", dar pastrând această limbă ca "limbă de stat şi de comunicare interetnică". După alegerile din 2001, câştigate de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, s-a încercat iniţial să se acorde limbii ruse statutul de limbă de stat, dar iniţiativa a eşuat datorită opoziţiei întâmpinate; în schimb, limba rusă a recăpătat statutul de limbă de comunicare interetnică (pierdut în septembrie 1989), ceeace în practică îi obligă pe toţi locuitorii republicii Moldova să cunoască limba federaţiei Ruse, dar nu limba de stat a ţării.

De atunci încoace, relaţiile dintre guvernele Republicii Moldova şi României sunt tensionate, Vladimir Voronin acuzând România de imperialism, chiar dacă oficial, preşedintele Voronin şi preşedintele Traian Băsescu au declarat amândoi intenţia de a îmbunătăţi colaborarea celor două state.

În 2006, Şcoala Româno-Franceză Gheorghe Asachi din Chişinău a fost forţată să îşi schimbe numele în Şcoala Moldo-Franceză Gheorghe Asachi. Guvernul a fost acuzat că modifică doar denumirile care se referă la limba română, acesta întrucât altor şcoli ca Şcoala Ruso-Ucraineană Necui-Leviţki li s-au permis să îşi păstreze denumirea. În semn de protest, patru elevi de la Şcoala Asachi au înlocuit pancarta cu noua denumire cu o alta pe care era din nou specificat vechiul nume. Cei patru elevi au fost acuzaţi de "huliganism grav în grup".

În Transnistria, situaţia este mult mai rea. După războiul din 1992 dintre separatişti şi Republica Moldova, populaţia română a fost persecutată în mod repetat, ducând la emigrarea a unui număr de 5.000-10.000 de români din regiune. Deşi în Transnistria trăieşte un număr semnificativ de români, limba română nu este folosită aproape niciodată în public.

Şcolile româneşti reprezintă app. 11% din numărul total de şcoli din Transnistria, deşi conform recensământului din Transnistria în 2004, românii sunt 31,9% din populaţie. Majoritatea acestor şcoli sunt forţate să predea în alfabetul chirilic şi folosesc manuale comuniste create acum 40 de ani. Doar 6 şcoli au permisiunea de a preda în limba română, în alfabetul latin; există însă semnale că asupra acestora se efectuează presiuni pentru a fi închise. Criza şcolară din 2004 este un exemplu în acest sens, guvernarea pro-rusă din Tiraspol încercând să închidă cu forţa 2 dintre aceste şcoli. La orfelinatul din Tighina, copii români care s-au întors din vacanţă au găsit orfelinatul închis de poliţie. După ce au stat o noapte afară, au intrat cu forţa în clădire şi au stat acolo, fără apă şi electricitate timp de câteva luni, până când, datorită intervenţiilor guvernelor Republicii Moldova, a României cât şi a OSCE situaţia a fost rezolvată. Mulţi părinţi români au fost arestaţi sau concediaţi datorită simpatiilor politice sau determinării lor de a îşi ţine copii în şcoli în limba română.

Cetăţenii care au exprimat vederi pro-române sau chiar pro-moldoveneşti sunt supuşi unor politici de persecutare şi intimidare în Transnistria. Grupul Ilie Ilaşcu este cel mai cunoscut şi bine-documentat dintre aceste cazuri.

14 comentarii:

Marcel spunea...

in mare parte, comunistii din Moldova sunt si antiromani, nu mai cred eu sa fie vreun om teafar la mine care cunoaste istoria si sa fie antiroman. interesant articol !

Dragoș Galbur spunea...

ai dreptate Marcele, dar sunt si necomunisti antiromani, si inca multi, dat fiind faptul ca statul romanesc a avut ultimii ani o atitudine mai distanta fata de basarabenii care credeau in Romania si in tot ceea ce-i romanesc.

jockey spunea...

Pe poza unu e in plus!

Andrei Cebotari spunea...

1)Comunistii,pro-rusi,satane lacome..
2)Sunt asa categorii de oameni care urasc romanii fiindca zik ka ei sunt TZIGANI...(nu mai comentez aici ca ma doare gura sa vb pe loc deja de aproape un an)
3)Persoanele in varsta,au creerul imbibat cu comunism si cu "ghela" lu' Lenin...
4)Tineretul care merge la munca Moscova,sunt destul de multzi...pe toti care-i stiu sunt anti-romani...
5)Statalistii(no comment):D
6)Curvele...aici sunt si pseudo-comunisti si pseudo-unionisti,de tot felul...lor le place sa linga ce este si nu vor schimbari....

Anonim spunea...

Antiromanismul din Moldova nu tine neaparat de comunisti ,mai degraba e o consecinta a pierderii orientarii identitatii nationale!!!!!
Ca sa revenim la normalitate avem nevoie de ani buni de reeducare a societatii!
Articolul este super dar ar trebui nu doar sa constatam faptul acesta regretabil ci sa si agsim tratamentul!!!!!!!!!!

Dragoș Galbur spunea...

jockey, cine e in plus?! numai nu zi ca Iuri Ivanîci.

3G+ spunea...

"ceeace în practică îi obligă pe toţi locuitorii republicii Moldova să cunoască limba federaţiei Ruse, dar nu limba de stat a ţării." Suntem prea mioritici. In principiu la angajare la un lucru bun daca nu cunosti rusa nu esti angajat. In timp ce foarte multe companii angajeaza persoane care nu au idee de romana. Oare Filat va face ordine in acestdomeniu?

Opinie spunea...

Pana acuma frica fata de ursul rus predomina in Republica Moldova.Povara fricosului e sa fie vesnic iobag.

racsor spunea...

antiromanismul este alimentat de chiar persoanele de etnie romana si doar sustinut de alolingvi. Motivatia? O buna parte din populatia bastinasa a fost nevoita sa faca studiile in limba rusa. Nimeni nicicand in perioada URSS nu putea gandi ca limba bastinasilor va deveni candva limba oficiala. De aceea era neglijata limba romana(moldoveneasca). Treptat ea a degradat catre un amalgam de cuvinte rusesti cu terminatie romaneasca. Acu a aparut frica. Intrucat toata terminologia era studiata in limba rusa, experienta de exprimare cu mici exceptii lipseste cu desavarsire. O eventuala unire i-ar cataloga pe ultimii drept cetateni de categoria II. Exista frica ca li se vor lua locurile de munca, ca vor fi luati in deradere etc.Ultima chiar ca se intampla cu unii studenti basarabeni in primii ani de studii in Romania. Pentru a fi in rand cu lumea ar fi fost nevoie de eforturi suplimentare. Treptat, odata cu cresterea noilor generatii, aceasta frica dispare. Tineretul insuseste bine limba romana

LunaAzul spunea...

" În semn de protest, patru elevi de la Şcoala Asachi au înlocuit pancarta cu noua denumire cu o alta pe care era din nou specificat vechiul nume. Cei patru elevi au fost acuzaţi de "huliganism grav în grup"."

Marele Ochi spunea...

cand a fost de numita limba romana la o mieoptsutepashopt prin decretul lui Cuza,nu tot o aberatie era ? citeste-l numai pe Creanga si vezi latinitate in cuvinte.nu mai vorbim de elementul cultural de peste veacuri care a schimbat structura in mod fundamental.

- ce rost are denumirea !? ... doar daca vrei sa te kaci pe tine dorind o alta identitate din motive de ura ,sa zicem.vad ca incultii astia de la unimedia afirma in mod ostentativ 'lingvistii au spus ...lingvistii au facut'!

jalnic !

Stalinus spunea...

Despre "statalitatea" R Moldova. Asta imi aduce aminte de o butada in care o Curva nu doreste sa fiue numita curva ci "lucratoare sexuala" asa si cu "statalistii" din gubernia plina de ifose de maimuta cu curul gol care se intituleaza pompos si fara rost REPUBLICA MOLDOVA.

Care statalitate bai ametitilor? asta de 19 ani ? in care ati fost ocupati de trupe rusesti?
Statalitatea voastra e aidoma armatei rusesti care va ocupa .Cit timp RM a fost gubernie sovietica trupele de ocupatie se numeau Armata a 14-a , dua ce si-au afirmat "statalitatea"(ha ha ha ) se numesc PACIFICATORI.

Pe urma care statalitate? ai in care un guvern folosea TRANSLATORI pentru membrii sai? in care partidul de guvernamant isi tinea adunarile in RUSESTE ? asta e statalitatea voiastra naucilor? Sunteti 100% DEPENDENTI energetic iar daca nu ploua vreo doua luni iesti la drumul mare si cersiti de mancare...

Statalitatea necesita o identitate nationala..ea este data de o constiinta nationala .A voastra unde-i?

Valentyn spunea...

Stalinus ai dreptate, dar când mai faci asemeni remarci fă cumva o delimitare intre pamenii care au cao sa gândeasca si colhoznici. Nu toti isi doresc aceasta statalitate si nu toti doresc ca teritoriul dintre Nistru si Prut sa mai poarte titulatura de RM

Alegator spunea...

Mai rămâne şi Turcia să-şi amintească de trecutul istoric, atunci basarabenilor le va rămâne să primească numai ajutoare economice din toate părţile – portul de la Giurgiuleşti va lucra în non stop! Poate-i mai bine să fim înfiaţi de chinezi? Ei nu se joacă cu milioanele – pun deodată miliardul pe masă!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: