Mitropolia Moldovei vs Guvernul Filat

11 decembrie 2009
S-a dat startul campaniei electorale ! Din nou comuniştii scot aşii din mânecă şi încearcă să-i bată măr pe azartaţii liberali-democraţi. Aşa cum niciodată nu a fost ascuns faptul că Mitropolia Moldovei este o armă impunătoare, aflată sub gheara comunistă, care şi-a jucat un rol decisiv în cele 2 campanii electorale, de ce atunci nu ar fi aruncată în luptă şi în a treia campanie? Şi aşa cum trebuia început tot show-ul preelectoral de la un pretext, decizia lui Filat de a declara 25 decembrie zi liberă este una picată la ţanc.
Mitropolia Moldovei este indignată de “decizia samovolnică“ a Guvernului Filat de a declara ziua de 25 decembrie, zi liberă. Într-o declaraţie a Mitropoliei Moldovei se precizează că Naşterea Domnului (Crăciunul) în Moldova este marcată de creştini la data de 7 ianuarie, specificându-se că “serbarea conform unui sau altui calendar nu poate fi o decizie samovolnică“.
“Dacă autorităţile au adoptat această decizie luând în calcul faptul că celelalte confesiuni religioase serbează Naşterea Domnului în data de 25 decembrie, nedumerirea rămâne la fel de mare. Biserica Ortodoxă din Moldova are o atitudine respectuoasă faţă de reprezentaţii tuturor cultelor înregistrate legal pe teritoriul ţării noastre, însă acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convingerilor religioase ale unei minorităţi pare bizară“, se precizează în comunicat.
Potrivit comunicatului, “ambiguitatea situaţiei se manifestă prin faptul că nu este clar motivul acestei hotărâri, având în vedere că atât Mitropolia Moldovei, cât şi Mitropolia Basarabiei, conform statutului se conduc de calendarul iulian, ceea ce presupune că sărbătorirea Crăciunului în ziua de 25 decembrie este exclusă“. “Suntem într-o ţară unde avem alese sărbători şi tradiţii, care ne reprezintă ca neam şi cultură. Să nu pierdem ceea ce am moştenit, să nu ne vindem identitatea noastră. Să păstrăm duhul Bisericii în toate activităţile noastre. Aşa vrea să ne vadă Bunul Dumnezeu, rugându-ne într-un cuget şi în unitate“, se spune în declaraţia Mitropoliei Moldovei cu privire la decizia Guvernului de a declara ziua de 25 decembrie – zi liberă.
Totodată, Mitropolia Moldovei “sugerează autorităţilor să revadă această decizie şi să ţină cont că sărbătorile religioase se stabilesc conform calendarului bisericesc şi nicidecum celui laic“.
Recent şi Episcopul de Bălţi şi Făleşti, ÎPS Marchel a emis presei o declaraţie în care se spune că “decizia Guvernului de a declara 25 decembrie zi de odihnă atentează indirect la tradiţii“, “fiind una fără precedent“. “Cu toate că Moldova se află în imediata apropiere de Europa, unde pe 25 decembrie se sărbătoreşte Naşterea Domnului, la noi această zi era una obişnuită, de lucru, respectându-se tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, şi principiile calendarului de stil vechi“, spune Episcopul de Bălţi şi Făleşti.
Nu distrugeţi "preoţilor" şi "episcopilor" Biserica Ortodoxă, nu vă bateţi joc de creştinism şi temeţi-vă de Dumnezeu !

4 comentarii:

dumitru spunea...

păcat că și unele fețe bisericești au fost cuprinse de febra politică, ce nici pe departe nu ar trebui să-i deranjeze!

Dragoș Galbur spunea...

Dumitru, iti dai seama, daca merge preotu cutare in satu cutare, si la slujba le zice enoriasilor, votati cu comunistii ca doar ei ni-s scaparea, liberalii is cu satana, apoi cu cine vor vota babele si mosnegii ?! e clar ca buna ziua !

Lilian Remus spunea...

De ce fac una ca asta? Oare nu-si realizeaza gravul pacat?! mi se rupe inima fratilor !

Anonim spunea...

Salut

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: