Protest în faţa Ambasadei României de la Chişinău

13 februarie 2010
Mai mulţi tineri din Grupul de iniţiativă „Spirit Românesc” au protestat sâmbătă, 13 februarie, în faţa Ambasadei României la Chişinău, împotriva autorităţilor române pentru că nu facilitează adoptarea actelor legale prin care cetăţenii R. Moldova ar putea intra în România fără a fi nevoiţi să demonstreze că dispun de suma de 500 de euro. Protestul s-a sfârşit cu împăcare după ce doi tineri au discutat cu diplomaţii români, transmite Info-Prim Neo.

După 15 minute de protest în faţa Ambasadei, doi tineri din grupul de Iniţiativă „Spirit Românesc” au fost invitaţi în sediul Ambasadei pentru discuţii.

După dialog, Petru Jenac, membru al Grupului de iniţiativă „Spirit Românesc” a declarat că reprezentanţii ambasadei au invocat condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru trecerea Prutului. „Ni s-a spus că nu este o hotărâre a României, România a fost impusă să se conformeze criteriilor stabilite de Bruxelles, inclusiv în privinţa celor 500 euro. Am fost direcţionaţi spre Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, de unde vom putea primi unele răspunsuri”, spune membru grupului.

Alt membru, Vasile Efros, spune că este mulţumit de răspunsul diplomaţilor români, dar nu este nemulţumiţi de faptul cum partidele politice folosesc românii-basarabeni. „Nu atacăm Guvernul, Preşedenţia şi Parlamentul din România, ci atacăm jocurile politice din România, partidele politice din România, care ne folosesc ca un instrument de jonglat pentru dânşii, ei îşi fac jocurile politice”, afirmă Vasile Efros.

Petru Jenac spune că vor reflecta asupra acţinilor de mai departe. „Posibil, vom merge la Delegaţia Uniunii Europene să sensibilizăm autorităţile UE asupra acestei condiţii discriminatorii, deoarece este imposibil pentru un cetăţean de rând al R. Moldova cu acte în regulă să beneficieze de viză pentru statul român”.

Conform organizatorilor, „Spirit Românesc” este un grup apolitic, care promovează valorile naţionale româneşti în R. Moldova, desfăşoară acţiuni ce au la bază patriotismul şi implicarea civică. A fost constituit la iniţiativa unui grup restrâns de români basarabeni în anul 2007.

sursa: www.info-prim.md

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Respect pentru baieti, in pofida timpului de afara, unul de cacao complet, au iesit sa protesteze. Am vrut sa vin dar... interese :)

Ion spunea...

" „Spirit Românesc” este un grup apolitic, care promovează valorile naţionale româneşti"

Aşa să fie! şi mai lăsaţi-vă de principiile bregiste.

Sergiu spunea...

Pai ceva nu se leaga! 2007 nu exista nici un Spirit Romanesc!!! Ei sau constituit in 2009! Cineva a gresit ceva...dar cu valorile nationale, pai ION ai perfecta dreptate! Poate de la bun inceput si era ideia nationala, dar acuma breghizmul antinational predomina...

Dragoș Galbur spunea...

Ha-ha, un nou curent recent aparatu si in voga printre tineri - breghismul ))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: