Reniţă - xenofobul

13 aprilie 2010
Valeriu Reniţă, preşedintele celor de la Suruceni, a cam făcut-o "de oaie" dacă e să ne conducem după declaraţia apărută pe site-ul oficial al clubului, în care preşedintele a afirmat următoarele:

"На вчерашнем матче жители Суручен убедились в "оригинальности" стиля фан-клуба кишиневского Зимбру. Отметим одну особенность (не упоминая «кричалок», с ласковым содержимом которых так борется УЕФА, и наша родная ФФМ при помощи разных там семинаров и конвенций) - среди толпы пьяных, невменяемых, обкурившихся молодых и не очень людей, мы заметили представителей довольно-таки редкой но популярной «ориентации» - батники с надписью «Бассарабия - румынская земля». Смешно, однако эти самые «националисты» охотно выкрикивали и разговаривали между собой на великом и могучем русском языке. Интернационал - что скажешь.

В этоге бурной деятельности фанатов "Великой Румынии", которые на пол-ставки, по совместительству, являются и фанатами Зимбру, 1 квадратный метр молдавского газона Сфынтул Георге был спален дымовой шашкой. Разумеется фанаты четко и ясно выразили свою позицию - за все заплатит Зимбру. Однако это и есть отличающая черта кишиневского фан-клуба - пустота разговоров и сердец."


Răspunsul părţii româneşti a galeriei Zimbru, Oastea Fiara, nu a întîrziat să apară. Dragoş Galbur a publicat azi pe site.oasteafiara.net, următoarea informaţie:

"Xenofobie și antiromânism în fotbalul moldovenesc

Frustratul comunist Valeriu Reniță, de altfel și fost consilier prezidențial, la momentul actual este președintele de onoare al clubului de fotbal Sf. Gheorghe Suruceni, după meciul cu Zimbru Chișinău de ieri a atacat dur fanii acestei echipe. Mai mult ca atât și-a permis să ponegrească naționalitatea și demnitatea unora dintre ei, dînd dovadă de xenofobie și rasism. Dumnealui în rezumatul de după meci scrie pe site-ul oficial că mulți dintre tinerii ce purtau hanorace BPR la meci erau niște bețivi, drogați și mai mult ca atât scuipând pe propria naționalitate (adică de români) vorbeau limba rusă (разговаривали между собой на великом и могучем русском языке). Nu înțeleg ce are naționalitatea fanilor Zimbru cu politica dusă de unii comuniști, mai ales în contextul în care fotbalul se presupune a fi în afara politicii și discriminărilor interetnice. E de menționat și faptul că în galeria Zimbru sunt prezente mai multe naționalități: ruși, români, ucraineni și chiar polonezi. Reniță însă îi pune pe toți în oala românească și face de rahat. Citiți mai jos în limba rusă fragmentul respectiv preluat de pe site-ul oficial al clubului de fotbal Sf. Gheorghe Suruceni."

Din păcate, trebuie să recunoaştem că avem un preşedinte de club care a greşit, în viziunea mea, şi care ar trebui să-şi ceară iertare în public de la galeria celor de la Zimbru. Nu e prima dată cînd se extrapolează noţiunile de ultras cu cele de beţivan, narcoman sau vagabond. Dar nu prea ai de unde să ceri atunci cînd nici măcar jurnaliştii sportivi care cheamă la emisiuni ultraşi, nu se prea au de bine cu informaţia generală despre fenomen.

Chiar ieri la emisiunea lui Sergiu Danilov, am observat atitudinea moderatorului faţă de Andrei Cojocaru, fan Zimbru, invitat la emisiune. Era una destul de neserioasă faţă de un fenomen care pare să ia proporţii la noi. Despre emisiunea de ieri seara voi reveni (probabil) în alt material. În ceea ce priveşte afirmaţia lui Valeriu Reniţă este una deplasată şi pare că încearcă prin ea (afirmaţie) să-şi şteargă cîte ceva din trecutul său nu prea îndepărtat.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Dragos, esti jalnic in incercarea ta de a face PR "nationalismului" tau de periferie. Suporterii acestei echipe, pe care ii aperi, nu trebuie sa aiba ceva in comun cu ideile pe care le exprimi tu pe site-ul tau. Sunt o rusine. Chiar daca nu accept unionismul - nu as fi folosit acest "scut" - fani ai unei echipe de fotbal, care probabil nici nu stiu cine a unit pentru prima data principatele, sa fie "oastea". :) Sunt buni doar de aruncat cu... fumigene pe teren. Succes.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: