Victimele represiunilor regimului comunist vor fi comemorate la Călărași

27 mai 2010

Un grup de initiativa dintre persoanele represate si ulterior reabilitate din raionul Calarasi pregatesc un sir de actiuni intru comemorarea victimelor represiunilor politice din anii ’41 si ’49 ai secolului trecut, transmite Agentia DECA-press.
Organizatorii actiunilor vor adresa demersuri catre organele abilitate prin care vor solicita ca la gara feroviara din Calarasi sa fie instalat un monument sau o alta forma de comemorare a miilor de oameni care au fost adusi aici, incarcati in vagoane si trimisi in Siberia.
„Trebuie sa avem un loc special unde sa ne adunam cei cati am mai ramas dintre represati”, a spus Gheorghe Tataru, ultimul descendent al unei familii numeroase din Valcinet, care a fost deportata in Siberia.
„Prin actiunile pe care le vom organiza dorim sa le amintim autoritatilor atat locale, cat si de nivel national, ca noi, cei putini cati am mai ramas, asteptam inca despagubirile pentru averea confisacta si mai multa atentie la nevoile si necesitatile noastre, a mai spus Gheorghe Tatatru.
De la gara din Calarasi au fost transportati in Siberia mii de pe moldoveni din regiunea de centru ale Moldovei.
Potrivit unor date, in primul val al deportarilor (12-13 iunie 1941) din Moldova au fost ridicate 24.360 de moldoveni care au fost dusi, preponderent, in Kazahstan si Siberia. In cadrul celui de-al doilea val (6-7 iulie 1949), autoritatile sovietice au deportat 11.293 de familii de moldoveni sau 35.796 de persoane. Moldovenii deportati au fost acuzati ca ar fi fost „dusmani ai puterii sovietice”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: