Ajunge cât am îngenunchiat în faţa Rusiei

18 iulie 2010
De Victoria Ungureanu
“Ajunge cât am îngenunchiat în faţa Rusiei, suntem un stat independent şi avem dreptul de a alege cum trăim” declaraţia îi aparţine preşedintelui interimar al RM, preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu.
În cadrul unei emisiuni radiofonice la Teleradio Moldova, lui Mihai Ghimpu i s-a adresat întrebarea cu privire la stoparea exportului de vin moldovenesc pe piaţa rusă şi dacă aceasta are cumva vreo legătură cu decretul preşedintelui. Mihai Ghimpu a declarat că de fapt problema vinurilor aapărut cu 2 săptămâni mai devreme decât semnarea decretului cu privire la 27 iunie. Ceea ce ţine de exportul vinurilor, preşedintele găseşte o altă soluţie, chiar dacă Rusia este piaţa principală de export pentru RM: “Trebuie să lucrăm cu capul şi să muncim mult, pieţe mai sunt”.
Întrebat de relaţia de după decretul preşedintelui şi atitudinea rusie faţă de decret şi inclusive faţă de RM, Mihai Ghimpu a declarat cu încredere: “Sunt nişte ambiţioşi”, adăugând că Rusia ar fi putut să recunoscă acest trecut istoric şi “astfel am fi putut să trăim toţi împreună, în pace şi linişte, toţi şi ruşi, şi ucraineni, şi moldoveni. În opinia preşedintelui Rusia pur şi simplu nu vrea să se dea bătută, vorbind de problema transnistreană. “ Rusia parcă cade de acord, iar Smirnov care este tot controlat de ruşi, este contra, de aceea problema transnistreană continuă să rămână nerezolvată”. Mihai Ghimpu propune o ieşire din situaţie: “Trebuie toţi zi de zi să spunem acelaşi lucru, vrem retragerea armatei de pe teritoriul RM”.
Cel mai straniu este că pe deoparte ne certăm şi vrem să ne ridicăm în picioare, dar pe de altă parte îngenunchem şi cerem ajutorul rusie. Chiar astăzi Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţa, s-a întîlnit cu secretarul de stat, viceministrul de externe al Rusiei, Grigorii Karasin, şi i-a transmis rugămintea Moldovei de a acorda ajutor umanitar în legătură cu inundaţiile din ţară.Interlocutorii au mai discutat problema livrării producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.
În data de 17 iulie, Mihai Ghimpu a fost ca invitat special la Teleradio Moldova, unde au fost puse în discuţie diverse teme şi probleme cu care se confruntă RM. Cetăţenii şi ascultătorii au fost receptivi şi au venit cu diverse întrebări la adresa şefului de stat, Mihai Ghimpu. Preşedintele a încercat să răspundă la toate întrebările şi să le argumenteze.
 

2 comentarii:

Veaceslavv spunea...

Cu adevărat gata AJUNGE cît ne-am închinat, oare ce era dacă Ştefan se închina porţii Otomane? Nu, nu spun să ne spucăm de război, nu asta e soluţia, ci trebuie să cerem să fim respectaţi, începînd de aici din ţară şi apoi vom fi respectaţi si în afara ei.

Anonim spunea...

HASTA LA VISTA NATIONALISTA!

GOOD NIGHT ROMANIAN PRIDE!

ПИЗДУЙ ЗА ПРУТ, ТЕБЯ ТАМ ЖДУТ!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: