Noua Dreaptă: Încetaţi ruinarea învăţământului naţional!

26 februarie 2011

În contextul înrăutăţirii condiţiilor de trai şi al crizei acute în sistemul de învăţământ, Guvernul intenţionează să efectueze reduceri dureroase ale numărului de şcoli şi ale lucrătorilor din instituţiile de învăţământ preuniversitare. Măsurile luate reprezintă condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui acord de creditare.

Guvernul efectuează operaţiuni chirurgicale care în termen lung se vor răsfrânge negativ asupra calităţii învăţământului, diminuând nivelul de pregătire a viitorilor specialişti.

Aceste reduceri au loc în ciuda existenţei unui aparat birocratic enorm, a unor privilegii pentru membrii şi funcţionarii Guvernului, deputaţii şi angajaţii aparatului Parlamentului şi Preşedinţiei. Conducătorii şi funcţionarii unor întreprinderi şi agenţii de stat continuă să primească salarii nejustificate. Toată această tumoare malignă este menţinută prin sacrificarea celui mai important sector social.

Ţinem să reamintim că investiţiile în educaţie, în capitalul uman a fost una din principalele căi de depăşire a situaţiei economice deplorabile în Germania şi Japonia. Dacă în termen scurt, actualele măsuri vor putea da anumite rezultate, prin economisirea anumitor resurse bugetare, în termen lung, ţara va fi lipsită de forţă de muncă calificată, ceea ce exclude orice şansă de a crea ulterior un sistem economic funcţional.

Din aceste considerente, cerem Guvernului să înceteze procesul de ruinare a învăţământului naţional şi să lanseze un proces de optimizare a cheltuielilor de întreţinere a administraţiei publice centrale, să efectueze un audit la întreprinderile de stat şi să facă publice veniturile funcţionarilor de toate nivelurile. În condiţiile înrăutăţirii situaţiei social-economice interne, Republica Moldova trebuie să treacă la economia de război. Întreaga clasă politică, atât guvernarea, cât şi opoziţia trebuie să înceteze luptele interpartinice şi să se solidarizeze în jurul sarcinii comune de depăşire a actualei crize.

Îndemnăm sindicatele să nu se lase manipulate şi intimidate de forţele politice, să nu se lase implicate în diverse jocuri politice şi să îndeplinească conştiincios atribuţiile delegate de colectivele muncitoreşti.

Republica Moldova are nevoie de solidarizarea tuturor cetăţenilor în faţa pericolului comun.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Biroul de presă al asociaţiei Noua Dreaptă , 23 februarie 2011

sursa: http://nouadreapta.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: