Ion Ungureanu despre 27 august 1991

27 august 2012

Ion Ungureanu, actor, regizor, ex-ministru al Culturii din RM:

«50 de ani de putere sovietică s-au dovedit a fi mai nocivi decât un secol de ocupaţie ţaristă. Propaganda intensă contra identităţii noastre a dat rezultate nefaste. După declararea Independenţei, iată-ne aruncaţi înapoi în cea mai neagră ignoranţă, deşi suntem într-o eră cosmică, computerizată. E o realitate la care nu ne-am aşteptat.

Ne-am trezit cu un popor lipsit de identitate, care şi-a uitat rădăcinile, nici nu ştie ce limbă vorbeşte. Preoţimea a pactizat în masă cu ocupanţii, cu cei care au lovit în credinţă.

Pe de altă parte, vin emisari din Occident care ne conving că nici n-avem nevoie de identitate. Chiar în paginile ziarului dvs. («Timpul»), adepţii acestei doctrine, băştinaşi dintr-ai noştri, declară că drumul spre identitate nu poate duce decât într-o fundătură. Iată-ne în situaţia de a fi nevoiţi să luptăm pe două fronturi: contra neobolşevismului şi contra neotroţkismului. Trebuie regândite toate strategiile şi tacticile pentru a face faţă noii situaţii. Altfel, nu vom deveni oameni liberi, cu trecut istoric şi cu viitor istoric.

Acum 20 de ani, am condus Marea Adunare Naţională, la împuternicirea preşedintelui Parlamentului, dl Alexandru Moşanu. Se lucra în paralel: deputaţii - în Parlament, iar noi - în Piaţă. Parlamentul ţinea cont de ceea ce se întâmpla în Piaţă. S-a votat Declaraţia de Independenţă şi dl Moşanu a venit să ne-o citească în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De atunci, eu n-am mai fost invitat la nici o adunare solemnă, la nici o aniversare.

Voi privi parada militară la televizor şi o să mă bucur că ostaşii noştri nu vor mai avea pasul imperial, ca pe timpuri sovietice. Felicitări!

Fragment din articol de Nicolae Roibu
(Sursa: Timpul.md)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: