Preşedintele Cehiei: Uniunea Europeană este un "imperiu străin"

25 august 2011

Preşedintele Ceh Vaclav Klaus consideră că Uniunea Europeană este o putere străină şi a asemănat-o cu imperiile care au oprimat ţara pe parcursul secolelor. „Mai întâi, Viena a domnit peste noi timp de trei secole, apoi Berlinul. Apoi, au urmat cele patru decenii sub dominația Moscovei, şi apoi zece ani de libertate. Acum avem Bruxelles-ul,” a declarat Klaus în cadrul Forumului European care a avut loc la Alpbach, Austria.
Preşedintele a răspuns în acest fel la întrebarea dacă regretă faptul că ţara sa a aderat la UE.
„După Revoluţia de catifea din 1989, pe zidurile din oraș existau inscripții: „Înapoi spre Europa” şi în situaţia dată nu se avea în vedere că am fi aparţinut Europei. Asta, însă, a fost înainte de Maastricht, care a fost o perioadă a Comunităţii Europene,” a explicat el.
Potrivit acestuia, europenii ar trebui să coopereze şi să trăiască împreună, dar că acest lucru trebuie să aibă loc prin intermediul cooperării bilaterale între guverne, decât prin „supernationalism”.
Klaus se adresa publicului, în mare parte, tânăr al forumului, pro Uniunea Europeană, care, conform spuselor raportorilor, a fost „uluit de atitudinea lui”.
Klaus a mai menţionat că el este, mai degrabă, în favoarea drepturilor civile, decât a drepturilor omului, şi că partidele Ecologiste au cultivat o ideologie colectivistă, care „îl sperie”.
Preşedintele Ceh a afirmat că criza economică globală nu a fost cauzată de pieţele nereglementate, dar de influenţa exercitată de către guverne.
“Cehii nu au petrecut patru decenii sub comunism pentru a începe acum reglementarea pieţelor”, a spus Klaus.
Fostul vice-cancelar austriac Erhard Busek, care prezidează forumul, l-a descris pe Klaus ca fiind un politician cu nivel intelectual foarte înalt – „de care Europa duce lipsă” – şi că a fost „important să-i afle poziţia” cu privire la aceste aspecte. 
sursa: antimedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: