Azi se împlinesc 19 ani de la moartea soților Aldea-Teodorovici

30 octombrie 2011
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 s-au stins din viață marii artiști ai neamului nostru - Doina și Ion Aldea-Teorodovici. Cei doi au decedat în urma unui tragic accident rutier care a avut loc la 49 de km de București, în apropierea localității Coșereni. În mașina se aflau patru persoane. Șoferul și însoțitorul au scăpat fără nicio zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

Ion și Doina au au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Aceștia au promovat revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90' au cântat despre limba română, Eminescu. 

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună următoarele: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre". 

În mai 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele inamicilor. 




Sursa: UNIMEDIA

2 comentarii:

liana spunea...

pacat! Adevarati romani!

Anonim spunea...

aveau un repertoriu aparte , minunat care ar trebui mai departe transmis pe posturi...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: