Un sfert de milion de cetăţeni din Republica Moldova au devenit români cu acte în regulă

24 aprilie 2012

Aproximativ de un sfert de million de persoane din Republica Moldova deţin cetăţeni, informează
 realitatea.net.
Potrivit unui studiu difuzat de Fundaţia Soros, un număr de 226.507 de persoane din Republica Moldova au redobândit cetăţenia română din 1991 până în 15 august 2011. Totodată, pe parcurs se mai pot adăuga câteva zeci de mii de noi cetăţeni.
Unul dintre autorii studiului Sergiu Panainte menţionează că anual s-ar putea ajunge la cifra de 60-80 de mii noi cetăţeni. "Se va putea ajunge până la o cifră de 60-80 de mii de noi cetăţeni anual, cu condiţia ca numărul de solicitanţi să fie cât de cât constant, însumând în medie80-100 de mii de dosare pe an", a menţionat Panainte.
Scopul acestui studiu a fost de a respinge acuzaţiile aduse la adresa României, conform cărora statul român "ar construi" peste noapte cetăţeni români şi ar introduce "pe uşa din dos" milioane de noi persoane pe piaţa muncii a UE.
"Se poate vedea astfel foarte clar că nu există milioane de cetăţeni noi, aşa cum ar aprecia unele instituţii media europene. În comparaţie cu unele state europene precum Franţa sau Marea Britanie, care acordă peste o sută de mii de cetăţenii anual, România s-ar situa undeva la mijlocul clasamentului", a precizat Panainte.
Studiul mai arată că după modificările operate în 2009, capacitatea administrativă a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie acoperă cu greu numărul mare de solicitanenie română. Acesta este numărul de oameni care şi-au redobândit cetăţenia română pe parcursul a 20 de ţi. Din această cauză, procesarea dosarelor durează în medie 10-14 luni, în locul celor 5 prevăzute de lege.
sursa: publika.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: