RM-post 1991: Cartea românească e confiscată în 1996

25 iulie 2012
“Dar poate cea mai tensionata perioada a relatiilor româno-române de dupa 1994 a fost determinata de topirea voita, de catre autoritatile de la Chisinau, a cartilor provenind din ajutoarele românesti colectate in țara.

In urma unor investigatii ale bi-saptamanalului “Țara”, au iesit la iveala procedeele noilor autoritati de stat ale Republicii Moldova in legatura cu donatiile de carte româneasca ale fundatiilor si asociatiilor culturale din România. Cartea româneasca era confiscata pentru “cercetari”, iar apoi trimisa in cuptoarele complexului “Moldcarton”.

Trecerea peste frontiera de pe Prut nu a fost niciodata usoara. Fostii vamesi sovietici, de origine rusa, au ramas mult timp in functii de conducare si au facut numeroase sicane. Astfel, in noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 1996, in ajunul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale in care s-au confruntat decisiv fostul presedinte Mircea Snegur si fostul presedinte al Parlamentului, Petru Lucinschi, regizoarea românca Nicoleta Toia a petrecut noaptea la punctul de frontiera Leuseni, acolo unde, timp de sase ore, a trebuit sa dea explicatii pentru un transport de carte sub forma de donatie.


La acea vreme, in urma intamplarii care a facut ca toate cartile sa fie retinute la vama fara a se cunoaste destinatia lor ulterioara, Nicoleta Troia declara indignata la Chisinau, chiar in ziua in care românii serbau Ziua Nationala:

„La expozitia la care trebuia sa expun cartile, mi s-a indicat cu batjocura sa depun actul de confiscare, in timp ce cartile urmau sa fie „studiate”si urmam sa le primesc inapoi, la o data neprecizata. Nu vamesii au fost interesati de carti, ci granicerii. La Ministerul Securitatii Nationale, unde am incercat sa aflu amanunte despre aceasta actiune, ofiterul de sreviciu mi-a spus ca nu stie nimic”. Nici pana la ora actuala nu se cunoaste soarta acestei donatii de carte româneasca.

In aceeasi zi de 1 decembrie 1996, la punctul de frontiera Albita-Leuseni a sosit poetul Adrian Paunescu. Granicerii din Republica Moldova l-au controlat in amanuntite in bagaje si i-au confiscat toate cartile si casetele pe care le avea asupra sa. (Relatiile incordate cu autoritatile din Republica Moldova durau din 1994 cand Adrian Paunescu a participat ca reprezentant si observator din aprtea Consiliului Europei la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 1994 si a sustinut, in ajunul scrutinului, un cenaclu tip „Flacara” pur „unionist”.)

Dar cazul devenit simptomatic in acest context a fost cel al unui transport de carte româneasca furat la 19 decembrie 1996, chiar in fata Bibliotecii Nationale din Chisinau, intre orele 13.15 si 13.20. Rapiditatea cu care a fost descarcat transportul din microbuzul Wolkswagen B-15-FCR, apartinand Fundatiei Culturale Române, lasa sa se presupuna o mana profesionista. In mijlocul zilei, intr-un loc supercirculat, hotii necunocuti au furat carti in valoare de 44 de milioane de lei – aprozimativ 15 mii de dolari la acea vreme – destinate institutiilor culturale din Republica Moldova, dupa cum a declarat la acea vreme Florin Ungureanu, administratorul tipografiei Fundatiei Culturale Române. Cartile furate erau destinate fondului Bibliotecii Nationale din Chisinau.

In incercarea de a da de capat acestor disparitii dubioase a ajutoarelor de carte româneasca si in baza unor informatii primite, jurnalistii de la „Țara” au descins la combinatul de carton „Moldcarton”, aflat la cativa kilometri dupa localitatea Sangera, in drumul spre Tighina. Era unul dintre cele mai mari combinate de profil din Europa si folosea, prin topire, orice fel de maculatura. O tona de hartie de orice fel era cumparata cu 490 lei moldovenesti, adica circa 100 de dolari la acel moment.

Aici ajungeau toate donatiile de carte româneasca confiscate la intrarea in Republica Moldova. Intr-adevar, au fost gasite, inventariate pachete de carto legate la tipografiile din Bucuresti, Cluj sau Iasi, noi, vandute sau aduse sub forma de maculatura. In pachete erau carti de acelasi fel, apartinand editurilor „Eminescu” din Bucuresti, „Facla” din Timisoara, „Porto-Franco” din Galati, „Pontica” din Constanta, „Albatros” din Bucuresti. Ele purtau stampila unei biblioteci, „BRAMARM”, care nu era altceva decat institutia care gira transformarea peste noapte a cartii românesti noi in maculatura, utilizand acte fictive.


Dintre cartile invetariate in lotul destinat topirii, se aflau volume precum:
Mihai Eminescu „Opera literara”
Ion Creanga „Amintiri din copilarie”
Lucian Blaga „Poezii”
George Cosbuc „Cantece de vitejie”
Costache Negruzzi „Alexandru Lapusneanu”
Anton Pann „Povestea vorbii”
Culegerea de colinde „Astazi s-a nascut Hristos”
Ion Luca Caragiale „O faclie de Paste”
Bogdan Petriceicu Hasdeu „Razvan si Vidra”
Emil Garleanu „Din lumea celor care nu cuvanta”
Octavia Goga „Poezii”
Alexandru Davila „Vlaicu-Voda”
Cezar Petrescu „Calea Victoriei”,
ca si un numar mare de volume din literatura universala traduse in româna.


Toate aceste intamplari neplacute au avut loc, printr-o stranie coincidenta, in ajun si dupa alegerea lui Petru Lucinschi presedinte al Republicii Moldova.”

Sursa: Iulian Chifu “Basarabia sub ocupatie sovietica si tentative contemporane de revenire sub tutela Moscovei”, ed. Politeia-SNSPA, 2004, Bucuresti.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Vrem finanţări pentru proiectele tuturor românilor din afara graniţelor, nu numai pentru clica lui Băsescu.
Vrem o tara ca afara,si noi avem drepturi,vrem sa votam."DA" la referendum pe data de 29 iulie!

Anonim spunea...

Iată de fapt ce NU vrea să spună "anonim-ul" de mai sus,PROPAGANDIST AL PSD-PNL-KGB,COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă:

Iată de ce A ORDONAT Călăul OCUPANT RUS putinKGB marionetelor MATRIOŞKA Ponta şi MATRIOŞKA Crin să declanşeze O NOUĂ LOVITURĂ DE STAT în ROMÂNIA!!!!

Preşedintele Băsescu :

*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*A dispus DUBLAREA numărului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.

*A obţinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din România(litoral,deltă,munţi)
*A LUPTAT 6 ani cu MATRIOŞKA de Chişinău-Voronin(iliciKGB de peste Prut) să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul ! În 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*Dreptul SFÂNT la CETĂŢENIA ROMÂNĂ furat ROMÂNILOR basarabeni cu tancurile Armatei Roşii de ocupaţie în 1944 este în sfârşit REDAT ROMÂNILOR !
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezistat PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream, şantajul cu “secuimea”) şi NU A UITAT că Basarabia E ROMÂNIA!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din România,le-a oferit.


*A înfiinţat în România 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
*La inundaţiile catastrofale din 2010 a trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMÂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Prut,în Obileni, la ROMÂNII basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a făcut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era “tocat” zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă Antena3-RealitateaTV

*România plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).
Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!

*Preşedintele Băsescu NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca România SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să-i lase singuri ÎN ROBIA RUSEASCĂ pe FRAŢII NOŞTRI,ROMÂNII basarabeni!

Anonim spunea...

Iată DOVADA ÎNALTEI TRĂDĂRI de neam şi ţară a tovarăşului Victor Ponta,SLUGA SCÂRBAVNICĂ a Călăilor OCUPANŢI RUŞI!

Potrivit siteului KremlinLeaks, partener oficial al WikiLeaks, SLUGOIUL RUSIEI Victor Ponta s-a întâlnit în 14 iunie, la recepția organizată de Ambasada Federației Ruse la București, cu Aleksandr Kondiakov și Viktor Komardin, președintele companiei de armament Rosoboronexport.

Site-ul KremlinLeaks publică un mesaj între doi oficiali ruși, despre relațiile speciale pe care le-au cu TRĂDĂTORUL ABJECT Victor Ponta.


”Salutări din București

Îi transmitem întreaga noastră recunoștință dl-ui Victor Ponta, în special pentru felicitările primite de Ziua noastră națională.

După cum am informat, dl Victor Ponta ne-a vizitat pe data de 14 iunie, iar pentru noi aceasta a fost o posibilitate importantă de a schimba câteva idei foarte utile.
Dl Victor ne-a transmis că întâlnirea cu d-nii A. Kondiakov și V. Komardin a fost foarte productivă și a mulțumit pentru această întâlnire.
De asemenea,

ne-a încredințat că din luna iulie va incepe un proces de „PURIFICARE”,

CUM A FOST STABILIT, și dânsul,

CA ŞI ALTĂ DATĂ,

CONTEAZĂ PE AJUTORUL NOSTRU.


Și că, din momentul începerii „CURĂŢENIEI” TOTALE, investițiile noastre locale vor fi valorificate.
Din motive lesne de înțeles, vom intra din nou în legătură ABIA DUPĂ 1 august.
Cu respect, Evgheni”


Evgheni Egorov este ministru consilier în Ambasada Rusiei de la București.

Anonim spunea...

NICI MĂCAR UN SINGUR ROMÂN basarabean nu are ce căuta la referendum!
Doar MINŢILE SPĂLATE de TELEVIZIUNILE RUSEŞTI în limba română şi TRĂDĂTORII KAGHEBIŞTI merg la vot!
Să le arătăm puciştilor din psd-pnl-kgb(usl) că REFUZĂM să legitimăm prin vot lovitura de stat dată de RUSIA prin PSD-PNL-KGB!

Decembrie 1989=LOVITURĂ DE STAT,
13-15 Iunie 1990=LOVITURĂ DE STAT,
1991=LOVITURĂ DE STAT,
1999=LOVITURĂ DE STAT,
2007=LOVITURĂ DE STAT
2012=LOVITURĂ DE STAT
AJUNGE RUSIA!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: