Interzicerea simbolurilor comuniste declarată neconstituțională

4 iunie 2013


Verdict în cazul interzicerii simbolurilor regimului totalitar comunist și a ideologiilor totalitare. Magistrații Curții Constituționale au examinat astăzi sesizarea unui grup de deputați comuniști privind constituționalitatea Legii adoptate de Parlament la 12 iulie 2012. Astfel, Curtea Constituțională a decis că interzicerea simbolurilor comuniste este neconstituțională, informează UNIMEDIA.

În cadrul deliberărilor, judecătorul Igor Dolea a manifestat o poziție separată parțial concordantă față de verdictul final al plenului, iar Alexandru Tănase o poziție separată disidentă.

Sesizarea comuniștilor a fost depusă la Curtea Constituțională încă în luna septembrie anul trecut. „Prin interzicerea simbolurilor celui mai mare partid politic din Republica Moldova care are și cea mai mare reprezentare în Parlament, se urmărește scopul exluderii formațiunii de pe arena politică. Interzicerea simbolurilor PCRM îl pune într-o situație de inegalitate cu alte partide politice din Republica Moldova. Pentru PCRM simbolul secera, ciocanul și cartea deschisă reprezintă uniunea politică a tuturor cetățenilor. Considerăm că Parlamentul și-a depășit atribuțiile. Prin această interdicție, Parlamentul a pronunțat o decizie judiciară. Este o dovadă clară că în cazul aplicării Legii 192, justiția în Republica Moldova nu va fi efectuată de Instanțele de judecată ci de Parlament”, a menționat deputatul comunist Artur Reșetnicov, subliniind totodată că Legea privind condamnarea simbolurilor comuniste contravine mai multor articole din Constituția Republicii Moldova.

În cadrul ședinței de astăzi a Curții Constituționale, reprezentanții PCRM au prezentat și un document care, în opinia lor, demonstrează faptul că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu a avut nicio legătură juridică, și nu a fost parte componentă a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar secera și ciocanul nu au fost niciodată simbolul PCUS.

Și fostul comunist Sergiu Sîrbu, care este și unul dintre semnatarii sesizării depuse la CC, a cerut ca Legea privind condamnarea regimului totalitar communist să fie declarată drept neconstituțională. „La adoptarea Legii Parlamentul a încălcat flagrant acele normele constituționale, în special dreptul la libera exprimare și libera asociere, dar și alte norme colaterale prevăzute în Constituția Republicii Moldova”, a menționat deputatul neafiliat.

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, liberalul Valeriu Munteanu, a ținut să sublinieze că Legea în cauză nu îi vizează în mod special pe comuniștii din Moldova.

„Când am adoptat Legea nu ne-am gândit la PCRM. Noi am condamnat Partidul Comunist. Interzicerea simbolicii ne va ajuta să prevenim anumite atrocități. Este absolut întâmplător că PCRM a îmbrățișat aceleași simboluri”, a declarat Munteanu.

În context, reprezentantul Guvernului, viceministrul Justiției Vladimir Grosu, a menționat că subiectul examinat de Curte este unul foarte complex.

„Chiar dacă luăm ca bază acel raport al Comisiei de la Veneția care pune punctul pe „i”, nu este evident ceea ce este corect în situația de față. Sunt nepertinente articolele de nediscriminare invocate. Potențial articolele 10 și 11 pot fi puse în joc pentru a fi discutate sub aspectul proporționalității”, a mai adăugat viceministrul Justiției.

UNIMEDIA precizează că sesizarea comuniștilor a fost examinată de judecătorii Alexandru Tănase, Aurel Băieșu, Petru Răilean, Igor Dolea.

Legea privind condamnarea regimului totalitar communist a fost votată de Parlament la 12 iulie 2012. Documentul a intrat în vigoare la 1 octombrie anul trecut.

sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: